Image Alt
Joogaopettaja

Jutta Niala

Jutta Niala – esittely

Sertifioitu Vijnana joogaopettaja ja Suomen Vijnana Yoga joogaopettajakoulutusten pääopettaja (3 vuotta, 800h)

Olen opettanut Vijnana joogaa päätoimisesti jo pitkään. Ammatillinen koulutukseni on kansainvälinen kolme ja puolivuotta kestänyt Vijnana Yoga Teacher Training, josta valmistuin 2000-luvun alussa asuessani ulkomailla. Opettajakoulutus sisälsi 810 opetustuntia sekä sitoutumisen jokapäiväiseen harjoittamiseen. Vijnana joogan opetukseen liittyy aina opettajan vankkapohjainen harjoitus ja laaja kokemustausta.

Vuosien saatossa olen päivittänyt ammatillista osaamistani vuosittain Vijnana -joogaopettajien koulutuksissa ja retriiteissä eri puolella maailmaa. Koen, että joogassa voi aina kehittyä lisää; vuosien kokemuksen myötä löytää aina uusia ulottuvuuksia ja oivalluksia, jotka syventävät niin omaa harjoitusta kuin opetusta.

Jooga merkitsee minulle transformaatiota ja matkaa itseeni; se on henkinen tie ja elämäntapa. Rakkaus joogaan, intohimoinen asenne tutkia harjoituksen avulla oman potentiaalin ulottuvuuksia, herkkyys ja intuitiivisuus yhdistyvät vankkaan ammattitaitoon ohjatessani. Jaan monipuolisesti kokemuksiani kahdenkymmenenviiden vuoden syvällisestä polustani – kanssakulkijoideni auttaminen ja tukeminen ovat sydämeni asia.

Jutta

Niala

Toimin pääopettajana Pohjoismaiden ensimmäisessä kolmivuotisessa Vijnana joogaopettajakoulutuksessa. Lisäksi toimin mentorina myös muiden traditioiden opettajille. Työnkuvaani kuuluvat myös yksityistunnit, syventävät kurssit, workshopit ja retriitit ulkomailla ja Suomessa. Olen tehnyt useamman vuoden pioneerityötä joogan parissa Naisten Linjan kanssa; he ovat yhteistyössä kehittäneet kanssani Olo-Turva © konseptin, joka on kehollinen toipumiskeino väkivaltaa kokeneille naisille.

Olen lisäksi pitänyt eheyttävän/terapeuttisen joogan vastaanottoa Lääkäriasema Sofianovassa ja minulla on vuosien laaja kokemuspohja erityisryhmien ohjaamisesta (seniorit, näkövammaiset, reumaa, astmaa, diabetesta sairastavat, syömishäiriöiset, väkivaltaa kokeneet).

Jooga on minulle elämäntapa; elämänmittainen matka ja voimavara, josta olen voinut aidosti ammentaa syvällistä läsnäoloa, rauhaa ja sisäistä voimaa arkeen. Suuri riemu on saada todistaa oppilaideni oivalluksia ja joogan hyviä vaikutuksia heihin ja elämiinsä.

Olemme enemmän kuin fyysinen kehomme ja olemuksemme kaikki eri ulottuvuudet vaikuttavat toisiinsa ollen jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Tähän vuorovaikutukseen tuon ohjauksessani luovasti erilaisia lähestymistapoja. Rakennan joogatunnit eri teemojen ympärille ja muodostan tasapainoisen kokonaisuuden joogaharjoituksen eri osa-alueista; hiljentymisestä, hengitysharjoituksista, liikkeistä ja rentoutumisesta. Joogan filosofia nivoutuu tuntien hetkiin käytännön – ja maanläheisellä tavalla osana ohjausta. Tarkoituksenani on mahdollistaa syvällinen ymmärrys tehdyistä harjoituksista ja auttaa jokaista joogaajaa löytämään itselleen sopivin tapa harjoittaa joogaa läsnä olevissa hetkissä.

Hyödynnän opetuksessani kykyäni aistia ja havainnoida kokonaisvaltaisen herkästi. Tarkoituksenani on ohjata joogaajia löytämään syvempi yhteys itseen ja oivaltaa harjoituksen ja oman elämän välinen vuorovaikutus. Opetukseni ydinteemoja ovat lisäksi ”miten jooga voi olla osa juuri sitä kulttuuria ja ympäristöä, jossa elämme” ja ”miten voi olla joogi omannäköisessä arjessa”.

Joogamatkani merkittävimpiä opettajia on muutamia, joiden elämäntyö on koskettavaa ja merkityksellistä Vijnana joogassa. Olen onnellinen että he ovat olleet ja ovat edelleen osa joogamatkaani.

Vijnana joogan äidin Orit Sen-Guptan ohjauksessa olen saanut olla jo yli parikymmentä vuotta. Oritin luotsaama Vijnana joogaopettajakoulutus Israelissa aukaisi minulle aikoinaan syvällisen joogatien ja antoi kokonaisvaltaiset eväät joiden varaan lähdin rakentamaan harjoitustani ja opetusta. Orit on omistanut koko elämänsä joogalle. Hänen intohimoinen joogan tutkiminen ja löytöjensä ammentaminen oppilailleen inspiroivat yhä uudelleen. Oritin ainutlaatuinen tapa tuoda muinainen joogaviisaus nykyhetkeen on mykistävä. Vanhoja joogatekstejä tutkimalla ja niitä harjoittamalla hän transformoi monia asioita orgaanisiksi kokonaisuuksiksi joita jokainen voi harjoittaa.  Oritin elämäntyö on Vijnana tradition sydän ja sielu.

Noga Barkai, toinen Vijnana joogan kansainvälisistä pääopettajista Oritin rinnalla, on sydämellinen ja lempeä opettajani, joka inspiroi opetuksissaan löytämään eheyttävän ja terapeuttisen muodon harjoittamiseen. Noga opettaa Vijnana joogaopettajia ja sen lisäksi Parinama Yoga jatkokoulutusta eheyttävän joogan parissa, jonka hän on luonut Vijnana joogaan perustuen. Nogalla on ainutlaatuinen kyky opettaa joogafilosofiaa ja tuoda se jokaiselle ymmärrettävään muotoon.

Tammy Nachshoni on ensimmäinen kosketukseni Vijnana joogaan. Hän oli ensimmäinen opettajani ja ensimmäistä kertaa ollessani hänen tunnillaan sain ”valaistumisen” – tiesin että nyt olin tullut kotiin, olin löytänyt polun jota haluan lähteä kulkemaan. Tammylla on ollut erittäin suuri merkitys omaan joogapolkuuni. Hän suositteli aikoinaan Oritin koulutukseen hakemista, harjoitteli kanssani vuosia jokainen päivä, mentoroi minua ja opasti kaikessa, kun olin joogaopettajakoulutuksessa. Hänen ainutlaatuinen tapansa ohjata oppilaitaan tarkasti kokemaan kehoaan ja ymmärtää liikkeitä syvällisesti on ollut suurin vaikuttaja omassa opetustavassani. Vielä tänäkin päivänä monet Tammyn oppilaista hakeutuvat Oritin tai Nogan oppiin jatkaakseen Vijnana joogaopettajakoulutuksiin. Tammy on myös rakas ystäväni ja kollegani, jonka kanssa jaan usein ajatuksia elämästä ja opettamisesta, opettamisen etiikasta ja omasta harjoituksesta. Tammy on toiminut mentorinani Vijnana joogaopettajakoulutuksessa jota olen luotsannut. Olen äärettömän kiitollinen yhteisestä, edelleen jatkuvasta joogapolustamme.

``Pranayama is not only a breathing practice but also a unique meeting place of breath and mind.`` -Orit Sen-Gupta-

Kokemuksia Jutan joogatunneista

”Olen oppinut täysin uudenlaisen tavan rakentaa asanat. Se on tuonut syvyyttä harjoitukseen ja joogaharjoitus helpottuu kun osaa hyödyntää oman kehon sisäistä voimaa. Jutan ohjaus on hyvin yksilöllistä.”

Kirsi

Kokemuksia Jutan joogatunneista

”Minulle isoin oivallus on ollut kämmenien, sormien ja jalkaterien käyttö joogassa. Kukaan opettaja ei ole aiemmin opettanut minulle niiden merkityksestä. Kiitos siitä sinulle Jutta.”

Marjaana

Kokemuksia Jutan joogatunneista

”Arvostan sitä, miten Jutan tunneilla jokaisen vartalo ja sen poikkeustilat kuten selkävaivat tai raskaus huomioidaan henkilökohtaisesti. Voin suositella tunteja lämpimästi jokaiselle!”

Pauliina